Brandveiligheid in de bouw: recente ontwikkelingen

17 mei

In de bouw dienen we natuurlijk rekening te houden met brandveiligheid regelgeving. Hier in Nederland hebben we strenge brandveiligheid wetgeving. En gelukkig maar, de lat kan wat ons betreft niet hoog genoeg op dit vlak, want er zijn alsnog veel te veel branden iedere jaar weer in Nederland. Afgelopen jaar weer meer dan 100,000 gerapporteerde branden (!). Natuurlijk zullen we dit aantal waarschijnlijk nooit terugbrengen naar nul. Maar minder dan een ton branden per jaar moet kunnen. Gelukkig is er de brandveiligheid industrie die niet stil staat en maar blijft innoveren om onze woningen, panden en gebouwen steeds beter te beveiligen.

– Brandvertragend impregneren

Een van die innovaties is brandvertragend impregneren. Dit wil zeggen dat men bepaalde onderdelen van de woning of pand die traditioneel gezien kwetsbaar zijn qua brandveiligheid behandelt met een substantie, die ervoor zorgt dat wanneer het object of onderdeel van de woning eenmaal brand vat, de brand zich een stuk minder snel kan verspreiden. Er komen steeds meer speciale middelen op de markt voor specifieke situaties en materiaal soorten. Zo is er tegenwoordig brandvertragend middel speciaal voor rieten daken. Ook is er een brandvertragend middel op maat voor versieringen bijv. tijdens kerst en oud en nieuw.

Deze brandveiligheid middelen kan men kopen bij een expert zoals Royal Safety, bij deze de NAP gegevens:

Royal Safety
Adres: Dalweg 26, 3233 KK Oostvoorne, Nederland
Telefoon: +31 10 268 1927
Informatie: https://www.royalsafety.nl/contact/ 

– Betere rookmelders

Tegenwoordig zijn er ook betere rookmelders verkrijgbaar. Bijv. rookmelders met meerdere, redundant, energiebronnen. Stel dat het lichtnet uitvalt dan kan de rookmelder blijven functioneren dankzij de back-up energiebron, een batterij. Een andere verbetering aan rookmelders is dat de modernere varianten gebruik maken van het zogenaamde optische meet principe. De NEN 2555 richtlijnen overigens, die eisen dat men rookmelders installeert die aan hierboven genoemde condities voldoen. In eigen huis kun je kiezen, maar wij zouden aanbevelen om te opteren voor dit soort rookmelders, deze zijn significant brandveiliger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *