Het nut van een warmteverliesberekening

4 sep

Voordat er begonnen kan worden met het ontwerpen van een verwarmingsinstallatie voor een kantoor, woning, winkels of hotel wordt er vrijwel altijd eerst een warmteverliesberekening gemaakt. Aan de hand van de uitkomsten van deze warmteverliesberekening (ook wel transmissieberekening genoemd) kunnen vervolgens de juiste warmteopwekkers (zoals cv-ketels) en alle afgiftetoestellen (zoals radiatoren of convectoren) worden geselecteerd.
Soms wordt er (net als vroeger) gebruik gemaakt van een aantal simpele vuistregels. Het nadeel hiervan is dat de bouwtechnieken van de laatste jaren zo sterk veranderd zijn dat er bij het berekenen op deze manier al snel het risico bestaat dat er te klein of te groot gedimensioneerd gaat worden.

Selecteren van warmteopwekkers

Indien een warmteopwekker (zoals een cv-ketel) te groot gedimensioneerd wordt zal deze niet efficiënt kunnen functioneren wat resulteert in hogere stookkosten. Daarnaast is er ook nog het onwenselijke hoge prijskaartje wat aan deze grotere warmteopwekkers vasthangt. Mocht de geselecteerde cv-ketel echter te klein geselecteerd zijn dan loopt men het risico dat er in de winter niet warm genoeg gestookt kan worden met comfortproblemen als gevolg.

Selecteren van warmteafgevers

Wanneer warmteafgevers zoals radiatoren of vloerverwarming te klein gedimensioneerd worden dan zullen de individuele kamers van een gebouw in de winter te koud blijven (ongeacht de grote van de warmteopwekker). Wanneer de warmteafgevers te groot zijn, zullen deze onnodig duur zijn en zal het gebouw lastig evenredig op te warmen zijn (vooral met een correct geselecteerde warmteopwekker).

Het maken van een warmteverliesberekening

Het maken van een nauwkeurige warmteverliesberekening is geen eenvoudige taak. Het is mogelijk om rekenbladen of tools te gebruiken die online beschikbaar zijn, maar een warmteverliesberekening maken wordt echter al snel behoorlijk complexe onderneming. Een van de redenen hiervoor zijn de vele gegevens die opgezocht en ingevuld dienen te worden. Dit zijn vaak gegevens die voor een ondeskundig iemand volledig nieuw zijn.

Een goede optie is het laten maken van een warmteverliesberekening door een advies- of ontwerpbureau. Eén van de bedrijven die zo’n warmteverliesberekening kan maken is DR Engineering. DR Engineering is een ontwerpbureau in Amersfoort dat met het gebruik van Vabi Element betrouwbare warmteverliesberekeningen maakt die voldoen aan de ISSO 51.
Ga naar de website van DR Engineering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *