Nieuwbouw, hoe nu verder?

31 jul

Bedrijven in de nieuwbouw hebben in Nederland een aardige klap gehad de afgelopen jaren. Dit geldt niet alleen voor de bedrijven die in de bouw werken, maar ook de leveranciers en producenten van producten die gebruikt worden in de bouw hebben een tik gehad. Toch zijn de vooruitzichten voor het jaar 2014 nog niet uitermate goed. De cijfers liegen er niet om als er gekeken wordt naar gereed gemelde nieuwbouwwoningen:

  • 2012: 48.000 nieuwbouwwoningen;
  • 2013: 40.000 nieuwbouwwoningen;
  • 2014: 38.000 nieuwbouwwoningen (prognose);
  • 2015: 45.000 nieuwbouwwoningen (prognose).


Zoals te zien is dat het jaar 2014, waar we nu in zitten, het dieptepunt zal zijn uit jaren. Positief om te zien is dat volgend jaar er een stuk meer nieuwbouwwoningen op de planning staan. Het jaar 2015 komt zelfs al weer wat in de buurt van 2012, het beste jaar als er gekeken wordt naar de afgelopen drie jaar. Toch komt het nog niet in de buurt van bijvoorbeeld het jaar 2007 (te zien in onderstaand figuur). Toen werden er meer dan 80.000 nieuwbouwwoningen gereed gemeld. Meer dan het dubbele van het aantal woningen dat dit jaar wordt verwacht. Een simpel rekensommetje zou betekenen dat er toen ook bijna twee keer zoveel geld om ging in de nieuwbouwsector.

Faillissementen in de bouwsector

Als er gekeken wordt dat er in vergelijking tot 7 jaar geleden twee keer zo weinig woningen worden gereed gemeld is het niet zo gek dat de faillissementen in de bouw tegenwoordig steeds meer voorkomen. Ook in het verleden zijn er daardoor helaas aardig wat bedrijven gestopt met zaken doen. Toch is de stijging in het jaar 2015 voor de bedrijven die nog actief zijn erg positief. Zij kunnen, mits er goed op ingespeeld wordt, eindelijk weer eens denken aan groei of aan mooie jaarcijfers. Iets waar velen al jaren naar uitkijken!

Hoe nu verder in de nieuwbouw?

Als er wordt gekeken naar de prognose van 2015 dan zijn er nog veel sceptici. Op zich is dit niet gek, want het is natuurlijk nog niet zeker dat de stijging naar 45.000 nieuwbouwwoningen. Toch zijn deze cijfers gebaseerd op cijfers van het CBS en zij hebben toch wel een goede naam opgebouwd als het gaat om prognoses. Om het even om te draaien, er is minder bewijs dat deze prognose niet zou uitkomen.

Hoe denken jullie hoe het verder gaat in de nieuwbouwsector? Plaats hieronder je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *