Waarom een huis laten taxeren?

24 mei

Een huis kopen vraagt meer van je dan alleen het vinden van een geschikt huis tijdens open dagen of na een aantal bezichtigingen. Aangezien je als koper meestal een hypotheek nodig hebt om de aankoop van jouw huis voor elkaar te krijgen, vraagt de bank om een taxatie. De bank wil immers weten of het onderpand waarvoor hij de financiering gaat verlenen ook wel de hoogte van dat financieringsbedrag waard is. Heel eenvoudig gezegd dekt jouw bank zich altijd in voor als jij eventueel niet meer kunt voldoen aan de betalingsverplichting die je aangaat bij het afsluiten van een hypotheek.

Taxatierapport

Bij de inhoud van een taxatierapport wordt gekeken naar de bouwtechnische toestand van het huis. Niet alleen of het dak nog goed is, maar ook of er een kelder onder het pand zit en wat de staat hiervan is. Als je verliefd wordt op een huis wil je de gebreken die er mogelijk kunnen zijn niet meer zien. Je kunt blind worden voor schimmels in de kelder of scheuren in muren. En dan zijn er nog zaken die je als leek gewoon niet snel opmerkt. Hoe herken je houtworm in die prachtige balkconstructie bij dat oude boerderijtje dat je gevonden hebt? Of hoe is de staat van de spouwmuur? Als je niet oplet stort je je in een drama dat niet alleen financiële gevolgen kan hebben, maar ook nadelig kan werken voor je gezondheid.

Taxatiewaarde

Uiteindelijk monden al deze gegevens – zoals de staat van het huis, het oppervlak en soort  tuin, de ligging in een natuurgebied of op een industrieterrein, de overige objecten in de buurt – uit in een taxatiewaarde. Met deze waarde gaat de bank vervolgens aan de slag om te kijken of jouw hypotheek mogelijk is. Ook als je geen hypotheek nodig hebt is de taxatiewaarde belangrijk, want zo weet je dat je geen kat in de zak koopt. Ga je een huis laten taxeren? Dan is het goed om de verschillende aanbieders te vergelijken. Zelfs een taxatie kan je een flinke duit kosten, dus ben je graag zeker van een goed rapport voor een goede prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *